}
Don't Miss
Home » Residentieel Urbex Duitsland » Urbex: Spookdorpen Duitsland
Kledingfabriek Rix & Co in Immerath
Kledingfabriek Rix & Co in Immerath

Urbex: Spookdorpen Duitsland

Een van de meest bekende spookdorpen bij Urbex ’ers zal toch het Belgische Doel zijn. Sinds de komst van de kerncentrale in Doel, is het inwoners aantal vanaf 1970 flink afgenomen. Het dorp doel is anno 2000 bijna compleet verlaten, in 2011 woonden er nog maar 191 mensen. Hoewel er in deze duitse spookdorpen geen kerncentrale aanwezig is, speelt ook hier de energie winning een grote rol.

RWE power creëert spookdorpen in Duitsland

Energieleverancier RWE power is al tientallen jaren bezig met de winning van bruinkool in de omgeving van Erkelenz. Een gevolg hiervan is dat veel bewoners in de gemeente van Erkelenz hun huis / dorp moesten verlaten. Omdat bij bruinkool winning de hele grond wordt afgegraven, zullen de dorpen ook gesloopt moeten worden. Sinds 2000 is de evacuatie begonnen van een aantal dorpen omliggend aan de enorme bruinkoolmijnen in de omgeving van Erkelenz.

Kaart van spookdorpen Duitsland (Erkelenz)

Een inwoner van Borschemisch verteld in een Krant: ‘ het is stil en tegelijkertijd een beetje eng. Geen auto, niemand op de weg. Het is middag en de vele huizen in Borschemich hebben allemaal de rolluiken zijn naar beneden. Zo hier en daar zie je nog een inwoner in de verlaten spookdorpen of rijd een postbode voorbij’.

Wanneer je door de spookdorpen rijdt snap je niet dat deze gebouwen leeg staan. Er staan heuze villa’s, riante woonboerderijen en een aantal grote bedrijfspanden te verpieteren (waaronder een compleet ziekenhuis). Hoewel de dorpen (bijna) verlaten zijn is er voor de urban explorer niet heel veel te fotograferen. De nog aanwezige inwoners houden een oogje in het zeil en de meeste leegstaande huizen en verlaten panden zijn erg goed afgesloten.

Verlaten Ziekenhuis en Kerk in Immerath

Als je het spookdorp Immerath via de doorgaande weg inrijdt, zul je op een gegeven moment een leegstaand ziekenhuis zien staan. Het Hermann Josef Krankenhaus heeft haar deuren gesloten na de evacuatie en is in Erkelenz opnieuw geopend. We wouden graag een kijkje nemen in dit leegstaande ziekenhuis, maar helaas konden wij geen ingang vinden. Alle ingangen van het urbex ziekenhuis waren volledig afgesloten op zowel de begaande grond als de 1e etage.

Wanneer je een klein stukje doorrijdt zie je op een gegeven moment een grote kerk staan. Het eens zo bruisende dorp heeft de strijd verloren. Dit is ook te zien in de het aantal diensten die worden gehouden in de kerk. Hoewel er vrijwel geen inwoners meer zijn in dit spookdorp, opent de kerk haar deuren eens per maand.

Spookdorp Pesch en Otzenrath (Duitsland)

Naast Immerath kent de omgeving van de bruinkoolmijnen nog een aantal leegstaande dorpen. De Duitse spookdorpen Pesch en Otzenrath zijn al in een verder stadium. Deze dorpen zijn al gedeeltelijk in de sloop. Deze spookdorpen in Duitsland zijn voor de gemiddelde urbex fotograaf niet heel interessant. Zoals ik al eerder zei, alle panden zijn tot dusverre afgesloten dat er weinig te fotograferen valt. Je kan alleen van de buitenkant naar binnen kijken.

Spookdorpen in Duitsland (omgeving Erkelenz)

Pesch
Spenrath
Erkelenz
Immerath
Borschemisch

Een van de meest bekende spookdorpen bij Urbex ’ers zal toch het Belgische Doel zijn. Sinds de komst van de kerncentrale in Doel, is het inwoners aantal vanaf 1970 flink afgenomen. Het dorp doel is anno 2000 bijna compleet verlaten, in 2011 woonden er nog maar 191 mensen. Hoewel er in deze duitse spookdorpen geen …

Review Overview

Algemene staat van het pand
Toegankelijk
Details in gebouw

Totale beoordeling

Summary : Het bezoek aan deze Duitse spookdorpen is voor een korte tijd leuk om te doen. Helaas is er voor Urban Explorers weinig vervallen of leegstaande gebouwen te vinden. De bewoner die zich nog hebben genesteld in de dorpen houden alles goed in de gaten en alle panden zijn goed afgesloten. Leuk om een keer gezien te hebben, maar zeker geen must.

11

About Frens van der Sluis

Is in het dagelijks leven Online marketeer en een freelance fotograaf. Fotografie kennis opgedaan tijdens zijn baan als verkoper in een fotovakhandel. Een kei in photoshop en vindt alle urbex locaties op het internet. Foto apparatuur: Canon EOS 70D + Tokina 12-24 + Tamron 17- 50 2.8